De wijnen uit Campania

Campania ligt in het zuidwesten van Italië, aan de Tyrreense zee. Het is een van de interessantste wijnregio’s van Zuid-Italië met een schat aan lokale druivenrassen. Het klimaat en de gevarieerde samenstelling van de bodem maken de regio ideaal voor wijnbouw. De beste wijngaarden liggen niet aan de kust maar meer in het binnenland. Vooral in de heuvels van de provincies Benevento en Avellino wordt een aantal voortreffelijke en karaktervolle wijnen geproduceerd.

Campania is dé grote belofte van het zuiden

De vulkanische bodem heeft veel druiven beschermd tegen de druifluis. Daarom beschikt Campania over een schat aan eeuwenoude, autochtone druivenrassen. Sommige zouden zelfs meer dan vijfentwintighonderd jaar geleden door de Grieken of zelfs door de Feniciers zijn geïntroduceerd. Waarschijnlijk niet want DNA-onderzoek kan geen verwantschap vinden tussen deze druiven en de Griekse.

De combinatie van bodem, klimaat en druivenras maakt de productie van unieke wijnen van hoge kwaliteit mogelijk. Campania is dan ook een veelbelovende wijnregio waarvan met hoge verwachtingen koestert. De praktijk is echter weerbarstig, slechte een kleine aantal producenten maakt topwijnen maar verder lost de regio de belofte nog niet in. Dat komt vooral omdat in Zuid-Italië de modernisering van de wijnbouw achterloopt op de rest van Italië.

Zoals bijna overal in het warme zuiden, produceerde Campania vroeger meer rode dan witte wijn. Inmiddels in de verhouding tussen wit en rood bijna gelijk. In de koele heuvels in het binnenland doen witte druiven het uitstekend. Daarom vind je in Campania een aantal uitmuntende wijnen van autochtonen druivenrassen zoals fiano, greco en falanghina.

De beste rode wijnen uit Campania

De beste rode wijn uit Campania zijn de DOCG’s Taurasi en Aglianico del Taburno. Beide zijn gemaakte van de autochtone aglianico. Hoewel deze kwaliteitsdruif nog relatief onbekend is, behoort hij samen met nebbiolo en sangiovese tot de Italiaanse top drie.  De laat rijpende aglianico is een moeilijke druif om goede wijn van de maken. Het lukt slechts met de beste kwaliteit druiven en een zorgvuldige productieproces. Alleen wijn met veel ruimte en structuur kan lang genoeg rijpen om zich te ontwikkelen tot een topwijn. Anders maakt hij zuur en wrang vanwege de tannine. De druif lijkt dus een beetje op de nukkige nebbiolo uit Piemonte. Daarom heet Taurasi ook wel de ‘Barolo van het zuiden’. Of zoals de trotse zuiderlingen liever zeggen:’ Barolo is de Taurasi van het noorden’.

Bekijk de wijnen uit Campania van Slurpini.

Menu